Asansör, A noktasından B noktasına gitmemize yardımcı olur. Ağır nesneleri bir kattan diğerine taşımayı kolaylaştırır ve hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin merdiven kullanmadan boşluklarda gezinmesine yardımcı olur. Asansörler işlevsel olsa da, pratiklikten çok daha fazlası var. Asansör mimarisi dünyanın en nefes kesici mimarileri arasında olabilir.
Dünyadaki en ilginç ve benzersiz asansörlerden bazılarını sizin için derledik.
1. AquaDom Asansörü
Birçok akvaryumda misafirleri kattan kata taşımak için asansörler bulunur. Ancak Berlin’deki AquaDom oldukça benzersizdir. AquaDom aslında dev bir balık tankıdır. 12 metre genişliğinde ve 25 metre yüksekliğindedir . Yaklaşık 1 milyon litre su ve yaklaşık 2.600 balık tutar. AquaDom’un merkezinde cam bir asansör vardır. Asansöre bindiğinizde, balıklara yakından ve kişisel bir bakış atabilirsiniz.
2. Hammetschwand Asansörü
Bir dağın zirvesine nasıl çıkarsınız? Tırmanabilirsiniz ya da belki bir teleferiğe binebilirsiniz. Ya da İsviçre Ennetbürgen’deyseniz ve Bürgenstock’un zirvesine çıkıp Luzern Gölü’nü seyretmek istiyorsanız Hammetschwand Asansörüne binebilirsiniz.
1905 yılında inşa edilen asansör, Avrupa’nın en yüksek asansörüdür . Yüzyıldan eski bir asansöre binme fikri konusunda endişeliyseniz, endişelenmenize gerek yok. Hammetschwand, ilk çıkışından bu yana güncellenmiştir. Hatta bugün, asansörün kabini ahşap yerine şık cam ve metalden oluşmaktadır. Asansörün hızı da yıllar içinde artmıştır. Bugünün modeli sizi bir dakikadan daha kısa sürede 152 metrelik bir mesafeye çıkaracaktır.
3. Mercedes Benz Müze Asansörü
Almanya, Stuttgart’taki Mercedes Benz Müzesi’ni ziyaret etmek, arabaları seven herkes için bir zorunluluktur. Ayrıca, bölme şeklindeki, fütüristik asansörleri sayesinde asansör mimarisinin hayranları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Pod şeklindeki asansörler, müzenin iç duvarlarına bağlanarak ziyaretçileri kattan kata taşıyor. Her bölmenin içinde asansörün zemini aydınlatılarak eğlenceli bir ortam yaratıyor. Ayrıca her bölmede, ziyaretçilerin müzede gezinirken veya aşağı inerken izlemelerini sağlayan bir görüntüleme penceresi bulunuyor.
4. Lacerda Asansörü
Lacerda Asansörü, Brezilya’da, Salvador, Bahia’da inşa edilen ilk asansördür. Salvador’un üst kısmını alt kısma bağlayan halka açık bir asansör. 1873 yılında inşa edilen asansör 73 metre yüksekliğinde ve sürekli çalışır durumda. Her ay bir milyon insanın dörtte üçü Lacerda asansörüne biniyor. Bazıları eğlence için, bazıları ise günlük işe gidip gelmelerinin bir parçası olarak kullanıyor.
Lacerda, biçim ve işlevi bir araya getirir. İnsanların Salvador şehrinde seyahat etmelerine yardımcı olmak için gerekli bir özelliktir. Ama aynı zamanda şık görünüyor. Asansör Art Deco tarzında inşa edildi ve orijinal detay çalışmalarının çoğunu korudu.
5. Luxor Otel Eğimli Asansör
Las Vegas’taki Luxor Oteli bir piramit şeklindedir, bu nedenle asansörleri standart aşağı yukarı modeller değildir. Bunun yerine, asansörler otelin bir kattan diğerine çapraz olarak hareket eder. 39 derecelik bir açıyla yerleştirilmişler. Asansöre binerken, otel misafirleri ve ziyaretçileri otelin avlusuna bakarlar.
6. Sky Tower Asansör
Yeni Zelanda, Auckland’daki Sky Tower’ın tepesine merdivenle çıkabilirsiniz, ancak yolculuk 1.267 basamaktan oluşuyor ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir . Daha hızlı, daha doğal bir seçenek, asansörü tabandan kulenin tepesindeki gözlem güvertesine götürmek. Asansör her 15 dakikada bir 225 kişiyi en tepeye çıkarabilir. Yolculuk ise sadece 40 saniye sürer.
7. Ağ Geçidi Kemer Tramvayı
St. Louis’deki Gateway Arch’ı ziyaret edenlerin zirveye çıkmasının bir yolu var – cam bir tramvay veya asansör. Tramvay sizi kemerin tepesine çıkarsa da, alıştığınız gibi bir asansör değil. Bunun yerine, her biri beş kişilik sekiz arabadan oluşuyor. Tramvayın yapısı dönme dolaba benziyor. Böylece kemerli bir yokuşu tırmanıyor olsanız bile, tüm yolculuk boyunca aynı seviyede kalırsınız.
8. Santa Justa Asansörü
Lizbon, Portekiz, çok seviyeli bir şehirdir. İnsanlar Lizbon sokaklarında merdivenleri kullanarak veya birkaç fünikülerden birine binerek yukarı ve aşağı seyahat edebilirler. Diğer bir seçenek de, şehirde kalan tek kamu asansörü olan Santa Justa asansörüne binmektir. Asansör 20. yüzyılın başında inşa edilmiştir. Doğrudan Gotik bir romandan çıkmış gibi görünen süslü demir işlere sahiptir.
9. Skyview Asansörü
Skyview Globe Arena, Stockholm’ün kalbinde kubbe şeklinde bir binadır. İlk olarak 1989’da açıldı ve dünya çapındaki en büyük küre şeklindeki binalar arasında yer alıyor. Binanın dış tarafında, ziyaretçileri en tepeye taşıyan ve onlara şehrin etkileyici bir manzarasını sunan küre şeklindeki asansörleri bulunuyor.
Skyview asansörlerini benzersiz kılan, şekilleri ve işlevleridir. Asansörler binada aşağı ve yukarı hareket ederken, zemin düz kalır, böylece içerideki insanlar binerken düşmez veya eğilmez.
BONUS!
İzmir Tarihi Asansör
Yazımızda dünyanın en ilginç ve benzersiz asansörlerine yer vermişken İzmir’de bulunan Tarihi Asansörü es geçmek olmazdı.
1907 yılında Musevi bir işadamı olan Nesim Levi tarafından yaptırılan asansör, iki semt arasındaki ulaşımı çok kolay hale getirmiş ve hala da getirmektedir. 155 basamak çıkmanıza gerek kalmadan saniyeler içinde ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz. Günümüzde asansör çalışır durumda olup üst katı ise kafeterya ve küçük bir seyir balkonu ile hizmet vermektedir. Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı “ “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır. Kule, taş olan iki bölümden sonra tuğla olarak yükselir. Yapının Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon bulunur. Bu balkondan İzmir şehri kuşbakışı izlenebilmektedir.
Bu yazımızda sizlere Dünyanın en ilginç ve benzersiz asansörleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Asansör ve yürüyen merdiven dünyasından en yeni haberleri almak için blog sayfamızı takip edebilirsiniz.