Yaşlı Asansörü Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Blog

Asansörler, gündelik yaşamda pek çok yerde kullanılan ve katlar arasında insanların geçişlerini kolaylaştıran işlevsel ürünlerdir. Her ne kadar ilk ortaya çıkış amaçları yük ve eşya taşımak olsa da günümüzde asansör denildiği zaman genellikle insan taşımak için asansörler akıllara gelmektedir. Asansör teknolojilerinde zaman içerisinde yaşanan gelişmeler, farklı asansör türlerinin geliştirilmesine neden olmuştur. Her yeni asansör türü ile birlikte, daha farklı gereksinimler karşılanabilir hale gelmiştir. Yaşlı asansörü de bu modeller arasında önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda giderek daha fazla alanda görülmeye başlanan yaşlı asansörleri, yaşlı insanların hayatlarını kolaylaştırmak adına büyük önem taşımaktadır.

Yaşlı Asansörü Nedir?

Yaşlı asansörü yürümekte zorlanan yaşlı bireylerin çok katlı yapılarda kolayca geçiş yapmasını sağlamak için tasarlanmış olan özel asansör türlerindendir. Özellikle ileri yaşlarda yürümekte zorlanan insanlar açısından bu asansörler yardımcı işlevi görmektedir. Hasta asansörü olarak da adlandırılan yaşlı asansörlerinin farklı türleri bulunmaktadır. Evlerde kullanılan yaşlı asansörleri, bu türler arasında en sık tercih edilenidir. Dubleks evlerde ya da çok katlı yapılarda, evin katları arasında geçiş yapabilmek için yaşlı bireyler bu asansörden yararlanmaktadır. Kurulumu son derece kolay olan ve birkaç günde kullanıma hazır hale gelen yaşlı asansörleri, oldukça işlevseldir. Bina asansörlerine benzer formatta olan ve aynı mantıkla katlar arasında geçiş yapan bu modeller, bir kez kurulduktan sonra uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir.

yaşlı-asansörü

Platform asansörler de yaşlı asansörü türleri arasında yer almaktadır. Daha çok toplu yaşam alanlarında kullanılan platform asansörler, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan bireylerin sandalyelerinden inmeden katlar arası geçiş yapmalarını sağlamaktadır. Üç yanı kapalı tek tarafı açık ya da dört tarafı açık biçimde üretilen platform asansörler, genellikle merdivenlerin tutacaklarına yerleştirilen bir ray üzerine sabitlenmekte ve bu sayede platformun aşağı-yukarı yönlü hareketi sağlanmaktadır. Okullar, kamu kurumları, hastaneler ve ortak yaşam alanlarının yanı sıra geniş merdivene sahip evlerde de bu asansör kullanılabilmektedir. Ayrıca tekerlekli sandalye kullanan engelli ve yaşlı bireylerin yaşadıkları binalarda da bina merdivenlerine bu asansörler monte edilebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Engelli Asansörü Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yaşlı Asansörü Nerelerde Kullanılır?

engelli-asansörü (1)

Son yıllarda engelli bireylere yönelik artan toplumsal bilinç, onların sosyal yaşama katılmalarını destekleme noktasında pek çok çözümün üretilmesine neden olmuştur. Hasta asansörü ya da yaşlı asansörü olarak adlandırılan asansör türleri de bu çözümler arasında yer almaktadır. Yaşlı ve hasta bireylerin gerek yürüyerek ve gerekse de tekerlekli sandalye ile daha rahat hareket etmesini sağlayan bu asansörlerin kullanım alanlarını genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Birden fazla katı olan evler ve apartman içleri
  • Hastaneler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumları
  • Alışveriş merkezleri
  • Oteller ve diğer turistik tesisler
  • Merdivenli üst geçitler

 Yaşlı Asansörü Fiyatları

yaşlı-asansörü

Yaşlı asansörü modelleri için kesin bir rakam vermenin önünde pek çok engel bulunmaktadır. Asansör kurulumunun yapılacağı yerin ölçülerinin tam olarak bilinmemesi, hangi asansör modelinin seçileceği, kaç kat boyunca asansörün yapılacağı gibi durumlar bu engellerin başında gelmektedir. Ayrıca hasta asansörü kurulum hizmeti veren çok sayıda firmanın olması da fiyat çeşitliliklerinin yaşanmasına yol açmaktadır. Ancak yaşlı asansörü yaptırmak isteyenler açısından bu fiyat farklılıkları büyük bir avantaj sunmaktadır. Seçeneklerin fazla olması, daha uygun fiyatlar ile daha kaliteli hizmet alınabilmesine olanak tanımaktadır. Yine de yaşlılar ya da hastalar için asansör seçimi yaparken fiyattan daha çok kaliteye ve işlevselliğe odaklanılması önerilmektedir. Zira yalnızca fiyatına göre seçilen ürünlerin, çeşitli dezavantajları ortaya çıkabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Engelli Asansörleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir